Σίγουρα θα έχετε σκεφτεί κάποια πολύ καλή επιλογή για το κυρίως γεύμα στο γιορτινό σας τραπέζι. Όμως, δεν συμφωνείτε ότι η πρώτη εντύπωση καθορίζει τη συνέχεια; Μια εντυπωσιακή σαλάτα που είναι το ίδιο νόστιμη όσο και προσεγμένη θα κάνει την τέλεια έναρξη του γιορτινού δείπνου.

Έχουμε συγκεντρώσει κάποιες από τις πιο γιορτινές συνταγές που βρήκαμε και ελπίζουμε να τις δοκιμάσετε!

Σαλάτα με σπανάκι και σάλτσα παπαρούνας

Υλικά:

  • Baby σπανάκι
  • 3 μικρά πορτοκάλια ξεφλουδισμένα και κομμένα
  • ¾ φλιτζάνια ρόδι
  • 1 μέτριο αβοκάντο κομμένο σε φέτες
  • ¼ φλιτζάνι αμύγδαλα κομμένα σε φλούδες
  • ¼ φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα

Για την σάλτσα:

  • 2 κ.σ ξύδι από λευκό κρασί
  • 1 ½ κ.σ ζάχαρη
  • ⅛ κ.γ. αλάτι
  • ½ φλιτζάνι ελαφριά μαγιονέζα
  • 1 ½ κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ σπόρους παπαρούνας
  • 1 κ.σ γάλα (προαιρετικά)


Οδηγίες παρασκευής:

  1. Για τη σαλάτα: Σε ένα μπωλ σαλάτας ρίχνουμε το σπανάκι, τα πορτοκάλια, το ρόδι, το αβοκάντο, τα αμύγδαλα και τα καρύδια
  2. Για την σάλτσα: Σε ένα μικρό μπωλ ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός το ξύδι, τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το αλάτι
  3. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη μαγιονέζα, το μέλι και τους σπόρους παπαρούνας και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  4. Προσθέτουμε και το γάλα (αν επιθυμούμε), ανακατεύουμε για λίγο και έτοιμο!
  5. Ρίχνουμε το μείγμα στο μπωλ με την σαλάτα και σερβίρουμε!


Σαλάτα ροδιού με ζαχαρωμένα καρύδια σφενδάμου

Υλικά:

  • 2 φλιτζάνια ωμά καρύδια
  • 1/3 φλιτζάνι καθαρό σιρόπι σφενδάμου
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1 πρέζα θρυμματισμένη κόκκινη πιπεριά
  • Θαλασσινό αλάτι
  • 6 φλιτζάνια ανάμεικτα χόρτα, baby λάχανο και σπανάκι
  • 2 φλιτζάνια ρόκα
  • 2 φλιτζάνια ρόδι
  • 1 πορτοκάλι, κομμένο σε φέτες (προαιρετικά)
  • 1/2 φλιτζάνι αποξηραμένα βακκίνια
  • 1/2 φλιτζάνι θρυμματισμένο κατσικίσιο τυρί

Σάλτσα βαλσάμικου σύκου:

  • 1/3 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1/4 φλιτζάνι βαλσάμικο ξύδι
  • 1 κουταλιά της σούπας κονσέρβες σύκο
  • αλάτι και μαύρο πιπέρι


Οδηγίες παρασκευής:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180℃
  2. Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα
  3. Σε ένα μπωλ βάζουμε το σιρόπι σφενδάμου, την κανέλα, το θρυμματισμένο κόκκινο πιπέρι και το αλάτι. Βουτάμε τα καρύδια. Ρίχνουμε το μίγμα στο ταψί και ψήνουμε για 15-20 λεπτά ανακατεύοντας δύο φορές σε όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος, μέχρι να ψηθούν τα καρύδια.
  4. Αφαιρούμε από τον φούρνο και απλώνουμε τα καρύδια σε μία στρώση. Πασπαλίζουμε με νιφάδες αλατιού.
  5. Σε ένα μεγάλο μπωλ σαλάτας βάζουμε τα χόρτα, το ρόδι, τα πορτοκάλια, τα βακκίνια, το κατσικίσιο τυρί και τα καρύδια.
  6. Σε ένα μικρό μπωλ ρίχνουμε το λάδι, το βαλσάμικο ξύδι, το σύκο και αλάτι, πιπέρι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε στο μείγμα στο μπωλ με τη σαλάτα.


Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με βινεγκρέτ εσπεριδοειδών - σαμπάνιας

Υλικά:

  • Χόρτα σαλάτας (baby σπανάκι και μαρούλι)
  • 2 πορτοκάλια ξεφλουδισμένα και κομμένα
  • 1 φλιτζάνι καβουρδισμένα και αλατισμένα φυστίκια
  • 2 φλιτζάνια ρόδι
  • ½ φλιτζάνι κατσικίσιο τυρί θρυμματισμένο

Για την σάλτσα:

  • 5 κ.σ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 4 κ.γ. μέλι
  • 3 ½ κ.γ ξύδι σαμπάνιας
  • 1 κ/σ λάδι
  • ½ κ.γ μουστάρδα
  • ⅛ κ.γ αλάτι
  • 1/16 κ/γ μαύρο πιπέρι

Οδηγίες παρασκευής:

  1. Βάζουμε τα χόρτα σε ένα μεγάλο μπολ σερβιρίσματος
  2. Τοποθετήστε πορτοκάλια, φιστίκια και ρόδια πάνω από τα χόρτα. Πασπαλίζουμε με κατσικίσιο τυρί.
  3. Για την σάλτσα, χτυπήστε μαζί χυμό πορτοκαλιού, μέλι, ξύδι σαμπάνιας,λάδι, μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι μέχρι να διαλυθεί το αλάτι και να γαλακτωματοποιηθεί η σάλτσα.
  4. Ντύστε τη σαλάτα λίγο πριν το σερβίρισμα ή περάστε το ντρέσινγκ στο τραπέζι.


Σαλάτα με ζυμαρικά, γαλοπούλα και βακκίνια

Υλικά:

  • 1 κιλό άψητα ζυμαρικά φιογκάκια (ή ό,τι μικρά ζυμαρικά επιθυμείτε)
  • 2 φλιτζάνια κομμένο στήθος γαλοπούλας ή κοτόπουλο
  • 1 φλιτζάνι αποξηραμένα βακκίνια
  • 4 πράσινα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 κοτσάνια σέλινο κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2 πορτοκάλια κομμένα σε κομματάκια
  • ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια


Για την σάλτσα:

  • ½ μαγιονέζα φλιτζανιού
  • ½ φλιτζάνι γιαούρτι
  • 2 κ/σ. ξύδι μηλίτη μήλου
  • 2 κ.σ. μέλι
  • αλάτι και πιπέρι για γεύση

 

Πώς να το φτιάξετε:

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα βράζουμε το νερό, στη συνέχεια αλατίζουμε καλά και προσθέτουμε τα ζυμαρικά. Μαγειρέψτε στο al dente σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας. Σουρώνουμε και ξεπλένουμε με κρύο νερό.
  2. Σε ένα μέτριο μπωλ ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός τη μαγιονέζα, το γιαούρτι, το ξίδι μηλίτη μήλου, το μέλι και μια πρέζα αλάτι και πιπέρι.
  3. Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε τα ζυμαρικά, τη γαλοπούλα, τα βακκίνια, τα κρεμμύδια, το σέλινο, τα πορτοκάλια και τα καρύδια. Ρίξτε σάλτσα πάνω από τη σαλάτα ζυμαρικών και ανακατέψτε για να καλύψετε εντελώς.

Βάλτε το στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Γαρνίρουμε με επιπλέον κρεμμύδια ή καρύδια, αν θέλουμε.

Εμείς τις έχουμε δοκιμάσει όλες και είμαστε ενθουσιασμένοι. Ελπίζουμε να σας φανούν κι εσάς το ίδιο νόστιμες και να ακούσετε υπέροχα σχόλια στο γιορτινό σας τραπέζι!

Στο Spitishop θα βρείτε σαλατιέρες σε πολλά μεγέθη για να επιλέξτε την κατάλληλη για το δικό σας τραπέζι καθώς και εργαλεία σερβιρίσματος που θα σας βοηθήσουν να μοιράσετε τη σαλάτα σας στους καλεσμένους.